Biserica din Densus, cea mai veche biserica din Romania


Biserica din Densuş, o localitate din tara Hategului, situata la cativa kilometri de Ulpia Traiana Sarmizegetusa, isi pastreaza inca secretele astfel incat nimeni nu poate spune cu certitudine cand a fost ridicata.

Istoricii au pareri impartite. Unii spun ca ar fi fost ridicata pe ruinele unui edicifiu pre-crestin din Dacia, altii cred ca a fost ridicata pe fundatia unui templu inchinat zeului Marte, altiii spun ca biserica a fost mai intai un mausoleu inchinat generalului Longinus Maximus, ucis de daci, Nicolae Iorga o plaseaza in secolul al XVI-lea iar istoricul de arta Vataseanu crede ca ar fi din ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Un lucru este sigur: la ora actuala este cea mai veche biserica din Romania.

Biserica Sfantul Nicolae din Densus fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitate (sec.IV). De plan patrat (cca. 6 x 6 m), naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o adancă absida semicirculara, atat la interior cat și la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperisul intregii constructii este din placi de piatra. Incaperi anexe au fost adaugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o infatisare ciudata, care nu ascunde insa amprentele stilistice ale romanicului tarziu. Valoroasele fragmente de pictura murala, datand din 1443, opera unei echipe de maestri în frunte cu Stefan, unul din primii zugravi romani cunoscuti, vadesc stranse legaturi stilistice cu picturile de epocă din Tara Romaneasca.

Biserica are o lungime de 30 de metri, latimea de 8 metri, inaltimea de 18 metri si un spatiu interior de 15 metri patrati.Pronaosul, in forma de L, este descoperit, strajuit de patru stalpi grosi, imbracati in pietre funerare. De asemenea, Masa Altarului este realizata tot dintr-o piatra funerara de pe care au fost sterse literele. Deasupra se afla doi lei care stau cu spatele unul la altul. Naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin iar la est se afla o absida semicirculara.

 

Un moment crucial in istoria acestei biserici s-a petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea. La un moment dat localnicii au vrut s-o darame pentru a construi alta mai mare. In cele din urma a fost salvata de autoritatile de la Budapesta care au considerat-o un monument si au interzis demolarea.

In perioada dinainte de 1989, imaginea Bisericii din Densus se afla pe unul dintre cele mai raspandite timbre postale, cel cu valoarea de 40 de bani.

 

In urma cu cativa ani, cu sprijinul ambasadorului SUA la Bucuresti, Michael Guest, Biserica a primit o donatie de 20.000 de dolari din partea statului american, bani care au fost folositi la refacerea unei mari parti din pictura.

Pentru a ajunge la Biserica din Densus se merge cu masina in afara orasului Hateg circa 10 kilometri, iar in centrul satului Totesti se vireaza dreapta. Posibilitati de cazare exista doar in Hateg sau la Sarmisegetusa.

 

 

Articole recomandate

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

7 Comments

 1. Narcis says:

  Foarte frumos articolul, in general mie imi place ce este mai vechi si mai ales daca are legatura cu religia.

 2. Raoul says:

  Atunci sunt sigur ca iti va placea o vacanta in zona noastra ;)

 3. Narcis says:

  Da, normal cine o sponsorizeaza ?

 4. Raoul says:

  Eh, acum gasesti tu un sponsor, doi. Cazarea e ieftina si de calitate, bani nu prea ai pe ce strica,deci ai iesi ieftin si ai pleca complet satisfacut…sufleteste . ;)

 5. Narcis says:

  Este criza mare :( orice banut conteaza, dar daca as avea cu siguranta nu as rata ocazia sa vizitez asa ceva.

 6. Raoul says:

  Invitatia ramane deschisa.Daca ai vreodata drum prin zona, muntii si cetatile sunt tot aici.

 7. cris says:

  foarte interesant…e nevoie de mai multa promovare, lucru valabil pt. toata tara de altfel – promovare

Leave a Comment

Trackbacks

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

RO2.ro - Promovare si statistici web Sitemap